Отбори от ФМИ завоюваха награди на форума "Изгряващи звезди", 2017

От 1 до 3 юни 2017 в Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" се проведе ежегодното издание на форума "Изгряващи звезди", организиран от JA България. "Изгряващи звезди" е състезание между учебни компании, създадени в курса на обучение по предприемаческата програма на JA България. Целта на програмата е в процеса на обучение, студентите да създадат учебна фирма, която презентират пред инвеститори и се съревновават за различни награди.   

За поредна година Студентите от СУ се представиха отлично, като от 17 отбора 4 бяха от Софийски университет, със силно участие на студентите от Факултета по Математика и Информатика. 

   

Голямата награда от 10 000 лева и работно пространство в JA Startup Hambar спечели учебна компания "Lexis", съставена от Емил Кирилов (ФМИ), Владимир Генчев (ФМИ), Деян Денчев (ФМИ), Билял Местанов (ФМИ) и Милуш Карадимов. Екипът разработи приложение, което подпомага работата на отделите „Обслужване на клиенти“. То дава съвременно решение, базирано на изкуствен интелект, което автоматично извлича основни ключови думи и теми на текстове и предлага отговори на и-мейли.

Отборът Bluestone (ФМИ), съставен от Мишел Георгиев, Здравко Шехов, Мария-Вероника Ничева, Силвена Митева и Тихомир Янев, спечели наградата за „Най-иновативна идея“ и покана да посети Брюксел. Студентите разработват нов канал за дигитална реклама, гарантиращ ръст в продажбите, използвайки бийкъни. 

Отборът Tatoos.bg, представители на магистрите на Факултета по Математика и Информатика, спечели наградата „Моята първа компания“ на стойност 1000 лева. 

Екипът CareerUp, в състав Мартин Пацов (ФМИ) , Десислава Дойчинова, Стоян Иванов (ФМИ) и Теодора Паликарска, спечели наградата “Най-иновативен продукт“. Те получиха наградата за своята онлайн платформа, която свързва студенти с бизнес ментори и помага на младите хора да стартират своята кариера успешно.

Отборите бяха подготвяни от доц. Петко Русков.