Покана за участие в семинара, посветен на Четвъртия световен ден на логиката на 14 януари 2022 г.

Уважаеми колеги, 

На 14 януари 2022 г. по целия свят ще се празнува Четвъртият световен ден на логиката. 

Както и през 2021 г. специалистите по логика в БАН и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ решиха да отбележат заедно Световния ден на логиката.  На тази дата ще се проведе съвместно заседание на:

  • Семинара по алгебра и логика на Института по математика и информатика на БАН,  
  • Семинара по математическа логика на Факултета по математика и информатика на Софийския университет,  
  • Секция Изкуствен интелект и езикови технологии на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН,
  • Семинара по логика на Института по философия и социология на БАН. 

Съвместният семинар ще се проведе дистанционно чрез платформата Zoom.  

https://us02web.zoom.us/j/86536702054?pwd=S3piQjBkV3laTlVMNjVZSUdIclVIQT09
Topic: Joint Seminar on the occasion of World Logic Day 2022
Time: Jan 14, 2022 10:00 Sofia
Meeting ID: 865 3670 2054
Passcode: 328563

Програма

Предвижда се съвместното заседание на семинара да бъде включено в официалната програма на Четвъртия световен ден на логиката https://wld.cipsh.international/wld.html 

Каним всички желаещи да участват с доклад да изпратят заявка преди 1 януари 2022 г. до: 
ръководителя на секция „Алгебра и логика“ на ИМИ доц. Димитър Гелев 
и контактните лица на Семинара по алгебра и логика 
акад. Веселин Дренски и гл.ас. Елица Христова 
(gelevdp@math.bas.bg, drensky@math.bas.bg, e.hristova@math.bas.bg). 
Заявката трябва да съдържа заглавие, резюме, желание за продължителност на доклада и езика, на който ще бъде изнесен докладът. 
Предвижда се докладите да бъдат с продължителност 30 или 40 мин., като могат да бъдат изнесени на български (с презентации на български или английски) или на английски.

Световният ден на логиката се провежда за първи път на 14 януари 2019 г. Датата не е избрана случайно, а е свързана с двама от най-великите логици на двадесети век. На 14 януари 1978 г. умира Курт Гьодел, а на 14 януари 1901 година е роден Алфред Тарски. На 13 ноември 2019 г.  ЮНЕСКО обявява 14 януари за Световен ден на логиката и го включва в своя календар на Международните дни на ЮНЕСКО. През 2022 година Световният ден на логиката ще се проведе за четвърти пореден път. Събитието се ползва с изключителна популярност. През 2021 година то е отбелязано с 82 научни форумa в 40 страни, а за 2022 година към момента вече има заявки от 14 страни. 

На съвместното заседание на трите семинара на 15 януари 2021 г. бяха представени 10 научни доклада от трите институции.  Официални гости на форума бяха Нейно превъзходителство д-р Мария Едилеуза Фонтенеле Реис, посланик на Федеративна република Бразилия в Република България и Република Северна Македония, която като посланик на своята страна в ЮНЕСКО има големи заслуги за включването на Световния ден на логиката в Календара на ЮНЕСКО, проф. Жан-Ив Безио, организатор на Първия световен ден на логиката през 2019 г. и главен редактор на списание Logica Universalis, заместник-министър на образованието и науката г-жа Карина Ангелиева, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“. Повече информация за заседанието на 15 януари 2021 г. можете да намерите на страницата на Семинара по алгебра и логика на ИМИ. 

От секция „Алгебра и логика” на ИМИ – БАН 
http://www.math.bas.bg/algebra/seminarAiL/