Проведе се финалният кръг на 21-та Националната олимпиада по информационни технологии, 26-28.04.2024

В периода 26-28 април 2024 г. се проведе финалният кръг на Националната олимпиада по информационни технологии (НОИТ). Тази година домакин беше гр. Бургас и по-конкретно Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ), с подкрепата на Община Бургас, Регионалното управление на образованието (РУО) Бургас и Министерството на образованието и науката (МОН).

         

Тържественото откриване се състоя на 26 април в Международния конгресен център, зала Черноморие, Пристанищна инфраструктура – Бургас. Над 200 ученици и 100 преподаватели от 32 града в страната бяха приветствани от Михаил Ненов - заместник-кмет на Община Бургас, отговарящ за ресор „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики", председателя на Националната комисия на НОИТ - проф. д-р Красен Стефанов, директора на гимназията - домакин Димитрина Тодорова и др. Поздравителен адрес изпрати Деканът на Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски" - проф. д-р Мая Стоянова.
Всички класирани участници се състезаваха в 7 направления и 3 възрастови групи. Оценяването бе от Национална комисия, с председател проф. д-р Красен Стефанов от ФМИ на СУ и членове от преподавателския екип на ФМИ, както и на други университети, професионалисти от бизнеса и др.

      

Закриването и награждаването се състоя на 28 април в Културен център „Морско казино“ - гр. Бургас.
Победители в отделните направления станаха ученици от Пазарджик, Пловдив, Бургас, Добрич, Стара Загора, Перник, Казанлък и др. Пълният списък на лауреатите ще бъде публикуван в сайта на Олимпиадата: https://edusoft.fmi.uni-sofia.bg
Също там за лауреатите от състезателна група 11-12 клас ще бъде публикувана информация за възможността за прием във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски" на база постиженията им в Олимпиадата.
Наградите за лауреатите бяха осигурени от Министерство на образованието и науката и компаниите EPAM Bulgaria, Musala Soft, Софтуер АГ Дивелъпмънт Център България, Хаос софтуер ,Българска Стопанска камара, Лийд Консълт, Абритес, СОФТ - СЕРВИЗ, SAP Labs България, TelebitPro, Infopuls Bulgaria , UNIQA Software, Scalefocus.