Студенти от Факултета по математика и информатика спечелиха 12 медала на Националната студентска олимпиада по компютърна математика

В периода от 28 до 30 октомври 2022 г. в гр. Банкя в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогически специалисти (НЦПКПС) на Министерството на образованието и науката (МОН) се проведе „Деветата национална студентска олимпиада по компютърна математика Академик Стефан Додунеков“ (CompMath-2022). Домакин на CompMath-2022 е Софийският университет „Св. Климент Охридски“, чрез факултетите си по Математика и информатика и Химия и фармация.

На закриването на тазгодишното издание присъства проф. д-р Сашо Пенов, министър на образованието и науката, който връчи купите за отборно представя. Той изказа колко е щастлив, че вижда студентите да се включват в CompMath-2022 и да покажат своите знания. Госпожа Яна Такева, председател на Синдиката на българските учители, поздрави всички участници за отличното представя.  

В CompMath-2022 участваха 31 студенти, обучаващи се в бакалавърска или магистърска степен в седем университета: Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – София; Русенски университет „Ангел Кънчев“ – Русе; Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – Пловдив; Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ – В.Търново; Технически университет – София; Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" – Варна; Югозападен университет „Неофит Рилски“ - Благоевград; 

В олимпиадата взеха участие дванадесет студенти от Факултета по математика и информатика в състезателна група A, ръководени от доц. д-р Румен Улучев и д-р. Стоян Апостолов. При изключително голяма конкуренция, състезателите решаваха в продължение на 4 часа 30 сериозни математически задачи чрез система за Компютърна математика. Студентите от  Факултета по математика и информатика завоюваха четири златни медала - Зорница Христова, Петър Петров, Кристиан Гърчев и Костадин Русалов, шест сребърни медала - Константин Дунков, Петър Евгениев, Димитър Томов, Александър Димитров, Румен Костов и Мартина Илиева. В група А  с бронзови медали бяха отличени Филип Ташев и Елена Вутова. Софийски университет прибра златната купа за отборно представяне. 

отбор СУ

Традиционно участниците от Софийския университет се представят добре на този тип състезания – решаване на математически задачи с помощта на компютър и система за компютърна  алгебра. Олимпиадата е индивидуално състезание, в което могат да участват студенти бакалаври и магистри от всички университети в България. Съгласно регламента състезателите са разделени на две групи според изучаваната университетска специалност. За всяка група има отделно класиране.

Генерален спонсор на "IX Национална студентска олимпиада по компютърна математика" е VMware Bulgaria.

Повече за олимпиада: https://compmath.fmi.uni-sofia.bg/

Натали Методиева, Специалист по връзки с обществеността