Студентите от СУ “Св. Кл. Охридски“ се представиха отлично на Националната студентска олимпиада по математика, 13-15 май 2022 г. в с. Равда

От 13 до 15 май 2022 г . в с. Равда се проведе поредното издание на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ) при домакинството на УНСС-София. НСОМ е състезание по математика между студенти от бакалавърски или магистърски програми, организирано ежегодно от висшите училища в България. Целта е да се повишава интересът на студентите към математиката и да се създават условия за обмен на опит сред преподавателските екипи.

Софийският университет е традиционен участник в олимпиадата и участва в две от групите на състезанието:

В група А на математическите и компютърните специалности студентите от Факултета по математика и информатика отново спечелиха призовите места:

  • Отборите на ФМИ на СУ заеха първо, второ и трето място в отборното класиране, Софийският университет е първи в класирането по висши училища
  • Студентите от ФМИ на СУ завоюваха 2 златни, 2 сребърни и 4 бронзови медала: Златни  медалисти са Пламен Иванов и Васил Николов; сребърни медали получиха Давид Петров и Антъни Господинов, с бронз бяха отличени Гергана Гочева, Зорница Христова,  Петър Петров и Петър Евгениев.

Отборите на ФМИ са подготвяни и ръководени от доц. Първан Първанов, доц. Асен Божилов, доц. Иван Гаджев, доц. Веселин Гушев и докторант Стоян Апостолов.

Отборите на ФМИ, НСОМ'22Отборите на ФМИ, НСОМ'22
Отборите на ФМИ, НСОМ'22Отборите на ФМИ, НСОМ'22

В група В на икономическите специалности студентите от отбора на Стопанския факултет на СУ също се представиха отлично:

  • Отборът на Стопанския факултет на СУ в жестока конкуренция (само на една точка разлика от първите) зае второ място в отборното класиране, Софийският университет е втори в и класирането по висши училища 
  • Студентите от Ст. Ф на СУ завоюваха 1 златен и 2 сребърни медала: Златен медалист и победител в индивидуалното класиране за втора поредна година е Данаил Гушев; другите двама участници Ивета Димитрова и Рая Георгиева завоюваха  сребърни медали. 

Отборите на Стопанския факултет бяха подготвяни и ръководени от доц. Веселин Гушев и ас. Вая Ракидзи.

Отборът на Стопански факултет, НСОМ'22
Отборът на Стопански факултет, НСОМ'22Отборът  на Стопански факултет, НСОМ'22

Традиционно в състава на журито присъстват преподаватели от СУ. Тази година те бяха доц. Първан Първанов, доц. Асен Божилов, доц. Веселин Гушев и доц. Иван Гаджев от ФМИ.

Софийският университет ще бъде домакин на олимпиадата през следващата година.