Студенти от ФМИ завоюваха 5 златни, 6 сребърни и 8 бронзови медала на НСОМ'2023, 12-14 май 2023 г., гр. Монтана

Софийският университет ”Св. Климент Охридски” беше домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ), която се проведе в периода 12 – 14 май 2023 г. в град Монтана.  Тя е най-мащабното математическо състезание за студенти в България и се организира със съдействието на Министерството на образованието и науката.
Националната студентска олимпиада по математика е състезание по математика между студенти от бакалавърски или магистърски програми, организирано ежегодно от висшите училища в България. Целта е да се повишава интересът на студентите към математиката и да се създават условия за обмен на опит сред преподавателските екипи.
Събитието беше официално открито от доц. д-р Първан Първанов—декан на ФМИ и председател на Организационния комитет, г-н Златко Живков—кмет на Община Монтана, доц. д-р Станислава Стоилова—председател на Националната комисия и Бойка Симеонова—Директор на Природо-математическа профилирана гимназия "Св. Климент Охридски"—гр. Монтана. Приветствия бяха изпратени от проф. дфн Анастас Герджиков—ректор на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и проф. д-р Сашо Пенов—министър на образование и науката. 

Деканът на Факултета по математика и информатика доц. д-р Първан Първанов отправи приветствие и пожела успех на всички участници. "Със своето участие вие вече сте победители и заявявате готовност да се развивате. Вие сте бъдещето на България", каза още декана на ФМИ и даде официален старт на олимпиадата. Доц. д-р Първанов благодари на ПМПГ- Монтана и на Хотелски комплекс “Житомир”, Монтана за това, че помогнаха да се осъществи олимпиадата в град Монтана.

В състезанието участваха 92 студенти от 14 висши училища в страната, разделени в три групи – А, Б и В, в зависимост от професионалното им направление. В индивидуалното класиране в трите групи бяха раздадени общо 13 златни, 22 сребърни и 27 медала. 

Софийският университет е традиционен участник в олимпиадата и участва в две от групите на състезанието:
В група А на математическите и компютърните специалности студентите от Факултета по математика и информатика отново спечелиха призовите места:
Отборите на ФМИ на СУ заеха пърите места в отборното класиране, Софийският университет е първи в класирането по висши училища.

Студентите от ФМИ на СУ завоюваха 19 медала:
Златни  медалисти са Александър Проданов, Константин Дунков, Петър Петров, Кристиян Гърчев и Петър Евгениев; 
Сребърни медали получиха Давид Петров, Иван Попов, Явор Йорданов, Виолета Кастрева, Гергана Гочева и Антъни Господинов, с бронз бяха отличени Калоян Захариев, Зорница Христова, Костадин Русалов, Калоян Цветков, Румен Костов, Тервел Стоянов, Мартина Илиева и Иван Макавеев.

Златни медалисти:

Александър ПродановКонстантин ДунковПетър ПетровКристиян ГърчевПетър Евгениев

Сребърни медалисти:

Давид ПетровИван ПоповЯвор ЙордановВиолета КастреваГергана ГочеваАнтъни Господинов

Бронзови медалисти: 

Калоян ЗахариевЗорница ХристоваКостадин РусаловКалоян ЦветковРумен КостовТервел СтояновМартина ИлиеваИван Макавеев

Отборите на ФМИ са подготвяни и ръководени от доц. Първан Първанов, доц. Асен Божилов, доц. Иван Гаджев, доц. Веселин Гушев и гл. ас. Стоян Апостолов. 

И през следващата година Софийски университет "Св. Климент Охридски" отново ще бъде домакин, а филиал Бургас ще посрещне всички участници.

Официалното класиране на НСОМ’2023 можете да видите тук: https://nsom.fmi.uni-sofia.bg/Klasirane

Още снимки от НСОМ'2023 може да намерите тук: https://drive.google.com/drive/folders/12RITkPwf3xv3M9z6RePY1pNiPchcfNRr?usp=sharing

Натали Методиева, специалист по връзки с обществеността